Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά – Ρύθμιση Οφειλών

Σήμερα πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν καθημερινά τον εφιάλτη των χρεών τους προς τις τράπεζες. Η τακτική των εισπρακτικών εταιρειών που τηλεφωνούν φορτικά σε κάθε σπίτι, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δικαίου, έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Σε ότι αφορά το παραπάνω, θα πρέπει να σημειώσουμε:
1ον: Δεν έχετε καμία υποχρέωση να απαντάτε στο τηλέφωνο.
2ον: Μπορείτε να υποβάλλεται σχετικό αίτημα στην τράπεζα, ζητώντας να σας γίνεται μόνο γραπτή ενημέρωση και μόνο από την τράπεζα με την οποία έχετε συνάψει τη σύμβαση δανείου.
Σε περίπτωση που συνεχιστεί η όχληση έχετε τη δυνατότητα να υποβάλλεται αγωγή ζητώντας αστική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης (προσβολή της προσωπικότητας αρθ. 57 ΑΚ)
Σε ότι αφορά τώρα την αντιμετώπιση των χρεών θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:
1ον Με το νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν είναι έμποροι να υπαχθούν στις διατάξεις του και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
2ον Οι ρυθμίσεις του σχετικού νόμου είναι πάρα πολύ θετικές για τους οφειλέτες και σίγουρα είναι πολύ πιο συμφέρουσες από αυτές που προτείνουν οι τράπεζες.
3ον Με την υποβολή της αίτησης ενώπιον του Ειρηνοδικείου, όπου είναι η κύρια κατοικία σας, υπάγεστε πλέον σε δικαστική ρύθμιση και δεν είστε υποχρεωμένοι να καταβάλλεται υπερβολικές δόσεις στερώντας από τον εαυτό σας και την οικογένεια σας βασικά αγαθά διαβίωσης.
4ον Προστατεύεται η κινητή και ακίνητη περιουσία σας, μέχρι την έκδοση της Απόφασης του Δικαστηρίου, αφού ως επί το πλείστον χορηγείται μέσω προσωρινής διαταγής του Ειρηνοδίκη η απαγόρευση οποιασδήποτε μεταβολής της περιουσίας σας.
5ον Οι αιτήσεις εκδικάζονται μετά από δύο με τρία χρόνια, συνεπώς κερδίζετε ένα σημαντικό διάστημα ανακούφισης και οι τόκοι «παγώνουν» με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεστε με επιπλέον προσαυξήσεις.

Χαράλαμπος Δήμου
Δικηγόρος

Με ετικέτα: ,
Δημοσιεύτηκε στο Ρύθμιση Οφειλών