Το γοργόν σώζει

Διεθνείς εισπρακτικές εταιρείες, γνωστές ως «distress funds» που χρησιμοποιούν πρωτοφανείς μεθόδους έμμεσου και άμεσου εκβιασμού δανειοληπτών πριν φθάσουν στις κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Τα funds θα αγοράσουν τα «κόκκινα δάνεια» δηλαδή  όσα δεν εξυπηρετούνται λόγω αδυναμίας των δανειοληπτών. Τα παζαρεύουν μάλιστα στο 30% έως 50% της αξίας τους. Όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, οι δανειολήπτες θα βρεθούν να χρωστούν το δάνειο πλέον σε ξένες εταιρείες, οι οποίες θα ξεκινήσουν διαδικασίες είσπραξης.

Οι εταιρείες αυτές ειδικεύονται στις πτωχεύσεις και τις κατασχέσεις. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε κατά κόρον στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά το 2008 που ξέσπασε η κρίση.

Μόλις λήξει η περίοδος προστασίας από τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία αναμένεται να αρχίσουν εντατικές διαδικασίες είσπραξης με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι εταιρείες αυτές ειδικεύονται στην αναζήτηση περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό πίεση και αναγκάζονται να ξεπουλήσουν σε χαμηλότερη τιμή. Δεν είναι τυχαίο ότι η ονομασία τους είναι «distress funds» που σε κυριολεκτική μετάφραση σημαίνει «επενδυτικά κεφάλαια δυστυχίας».

Τι πρέπει να ξέρουν οι δανειολήπτες.
•    Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με την τράπεζα από την οποία δανείστηκαν (δηλαδή επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής, κλπ) δεν αλλάζουν.

•    Σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης, ακόμα και μία ημέρα, θα δέχονται τηλεφωνικές κλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες.

•    Αν η πληρωμή καθυστερήσει 3 μήνες, την 91η μέρα θα ενημερωθούν ότι είναι απαιτητό το σύνολο της οφειλής, διαφορετικά θα κινηθούν διαδικασίες κατάσχεσης.
•      Ο νόμος που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2013, καλύπτει δάνεια πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ. Αν η οφειλή είναι 181.000 ευρώ, παύει να ισχύει η προστατευτική ομπρέλα του νόμου και ο δρόμος για κατάσχεση είναι ανοικτός.

•   Ο μόνος τρόπος προστασίας τους για να διασώσουν την κύρια κατοικίας τους είναι η υπαγωγή τους στο Ν. 3869/2010, γνωστό ως νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με τα ασφαλιστικά μέτρα που θα τους χορηγηθούν θα προστατεύσουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους μέχρι την έκδοση της σχετικής Δικαστικής Απόφασης και έναντι των τραπεζών, αλλά και έναντι των ξένων funds στα οποία θα εκχωρηθούν οι απαιτήσεις των τραπεζών.

Δημοσιεύτηκε στο Ρύθμιση Οφειλών