Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

ρύθμιση  οφειλών - δανειολήπτες - υπερχρεωμένα νοικοκυριάΗ χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποστεί μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Οικογενειακά εισοδήματα εξανεμίστηκαν, συντάξεις συρρικνώθηκαν, αποταμιεύσεις ετών εξαφανίστηκαν.Χιλιάδες δανειολήπτες αντιμετωπίζουν καθημερινά μια τεράστια οικονομική αγωνία.

Πώς θα αποπληρώσουν τα χρέη τους;

Πώς θα σώσουν το σπίτι τους;

Πώς θα γλιτώσουν από τις εισπρακτικές;

 

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Ο Νόμος 3869/2010, γνωστός ως Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ΝΟΜΟΣ ΚΑΤΣΕΛΗ) θεσπίστηκε για να λύσει ένα διαρκές πρόβλημα. Κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι είναι δυνατόν τα επόμενα χρόνια να αποπληρωθούν δόσεις δανείων που ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τα 500 – 700 ευρώ με μισθούς και συντάξεις 500 – 700 ευρώ.

 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Οι δανειολήπτες που υπάγονται στο Νόμο έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις δόσεις εξόφλησης των οφειλών τους στα πλαίσια που τους επιτρέπει το οικογενειακό τους εισόδημα. Για το λόγο αυτό, στις περιπτώσεις που το οικογενειακό εισόδημα δεν επιτρέπει την πλήρη αποπληρωμή των δανείων, προβλέπεται μερική ή ολική διαγραφή του χρέους.

Οι δανειολήπτες επίσης έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους. Η αναστολή των πλειστηριασμών ισχύει μόνο για το έτος 2013 και δεν απαγορεύει στις τράπεζες να εκδώσουν διαταγή πληρωμής και να επιβαρύνουν με προσημείωση υποθήκης ένα ακίνητο. Εκτός από την προστασία της κύριας κατοικίας, ο Νόμος παρέχει την δυνατότητα αποπληρωμής των σχετικών δανείων με πάγωμα των τόκων. Με τον τρόπο αυτό δεν επιβαρύνονται με υπέρογκους τόκους οι οφειλέτες.

Τα Ειρηνοδικεία χορηγούν προσωρινή διαταγή, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης. Ακόμα λοιπόν και αν αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας οι δανειολήπτες προστατεύονται. Όσοι δεν έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία πρέπει και αυτοί να υπαχθούν στη ρύθμιση για να προστατεύσουν τη μελλοντική τους περιουσία. Το ίδιο και οι εγγυητές, που κινδυνεύουν σε περίπτωση που ο πρωτο – οφειλέτης δεν εξυπηρετεί τα δάνεια του

Με ετικέτα:
Δημοσιεύτηκε στο Ρύθμιση Οφειλών