Ανατροπές στη φορολογία


Θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους πλην μισθωτών και συνταξιούχων και μάλιστα αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα.

Προωθείται η ολοσχερής κατάργηση των καθεστώτων τεκμαρτής και αυτοτελούς φορολογίας που ισχύουν σήμερα για ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων και αγρότες. «Oλοι από το 2013 θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία τους», έλεγε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι θα καταργηθεί το τεκμαρτό σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος για τις οικοδομικές επιχειρήσεις με βιβλία Β κατηγορίας (20% επί του τζίρου) καθώς και το αντικειμενικό σύστημα για το εισόδημα των αγροτών.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να κλειδώσουν δύο μεγάλες ανατροπές: Πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες κ.ά. και εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 20% ή 30% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος τους.

Μάλιστα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το μέτρο να ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2013. Τυχόν εφαρμογή του θα ανεβάσει κατακόρυφα την επιβάρυνση αφού μόνο από την κατάργηση του αφορολόγητου θα προκύψει επιπλέον φόρος 1.000 ευρώ σε περίπτωση που εφαρμοστεί ο συντελεστής 20% ενώ αν εφαρμοστεί ο συντελεστής 30% τότε η αύξηση του φόρου θα είναι 1.500 ευρώ όταν σήμερα όσοι δήλωναν μέχρι 5.000 ευρώ δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Επισημαίνεται ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων, αλλά με το νέο καθεστώς θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες, δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή 30% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή όλοι οι αγρότες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Χαράλαμπος Δήμου

Δικηγόρος

Με ετικέτα: , , ,
Δημοσιεύτηκε στο Φορολογία